De omafiets is een fiets gemaakt voor comfort. De naam komt door het nostalgische uiterlijk en het feit dat deze fiets doorgaans gebruikt werd door oudere dames. Oorspronkelijk heette dit model de tourfiets en komt het ontwerp niet uit Nederland, maar uit Engeland. Rond 1970 werd de fiets omgedoopt tot de omafiets.

De omafiets een duurzame en comfortabele fiets, waardoor deze fiets voor veel situaties geschikt is: of het nu gaat om lange toertochten over vlak terrein of in de stad voor woon- en werkverkeer, de omafiets is altijd geschikt. Daarom zie je tegenwoordig ook steeds meer jongeren die een omafiets gebruiken.

Kenmerken van een omafiets

De omafiets kenmerkt zich door de volgende eigenschappen.

 • Jasbeschermers
  Een uiterlijk kenmerk dat heel erg opvalt, is de jasbeschermer. Bij de traditionele omafiets zijn deze ondoorzichtig zwart, waardoor ze opvallen tussen alle andere fietsen. Omdat er steeds meer jongeren gebruik maken van een omafiets, worden de jasbeschermers ook vaker in andere (fellere) kleuren uitgebracht.
 • Lage instap
  Een omafiets heeft een lage instap, waardoor het op- en afstappen makkelijker is.
 • Hoog stuur
  Het stuur van een omafiets staat hoger dan bij een normale fiets. Hierdoor neem je als bestuurder makkelijker een rechte houding aan. Dit maakt het fietsen op een omafiets comfortabeler dan bij andere fietsen.
 • Vering
  Een omafiets heeft een slapper frame, waardoor deze meer meeveert. Hierdoor is het fietsen op een omafiets nog comfortabeler voor de berijder.
 • Standaard
  Veel omafietsen zijn uitgerust met een klapstandaard. Deze heeft een stang aan beide kanten van de fiets, waardoor deze steviger blijft staan dan met een gewone standaard.
 • Bagagedrager
  De bagagedrager van een omafiets is steviger dan bij een normale fiets. Hierdoor kun je meer bagage achterop je fiets meenemen, waaronder ook andere personen. Dit is bij sommige normale fiets niet aan te raden, omdat de bagagedrager het gewicht niet houdt.

Waarom een omafiets?

Wil je een comfortabele fiets die je in Nederland overal kunt gebruiken? Dan is de omafiets ideaal voor jou.  De fiets is zo gemaakt dat je comfortabel fietst door welk terrein ook. Daarom dat deze oude fiets nog steeds door jong en oud gekocht wordt.