Je ziet ze steeds meer op straat: bakfietsen. Ze bieden een uitkomst voor moeders met kinderen, die in een keer hun gehele kroost naar school kunnen brengen, maar ook voor studenten die in een keer hun boodschappen voor de hele week kunnen doen. En daarnaast zijn bakfietsen gewoon leuk.

Een bakfiets bestaat over het algemeen uit het frame van een fiets, waarbij het voorwiel is weggelaten. Op die plek zit de bak, vaak ondersteund door 2 wielen aan de zijkant van de bak of door een in het midden. De grote van de bakken kan verschillen.

Zo heb je de Kronan-fiets, een gewone fiets waarbij de bak op een voordrager is bevestigd. Deze bak is groot genoeg voor een krat bier en is van plastic gemaakt. Over het algemeen zijn de bakken op bakfietsen wel groter.

Bij de Baboo big bakfiets is er veel aandacht besteed aan veiligheid, wat dit is een uitgelezen fiets om je kinderen in te vervoeren. Zo zitten er drie gordels in de bak en is de fiets voorzien van een stuurdemper en een voorwielrem. Hierdoor is de kans klein dat de bakfiets niet meer te houden is.

Op de zogenoemde Cargo 2 XL is een heuse BurleyCub bevestigd. Een BurleyCub is een afneembare koepel waarin de kinderen veilig en comfortabel kunnen zitten. Ook de bovenkant is afgeschermd en de BurleyCub is afneembaar, zodat deze ook als wandelwagen gebruikt kan worden. Deze fiets neemt echter wel wat meer plaats in dan de gemiddelde fiets, aangezien deze fiets voor de BurleyCub nog een wiel heeft. Het stuur is erachter bevestigd. In wezen lijkt deze fiets op een opvouwfiets, maar dan nog met een voorstel eraan.

De Multi Purpose bakfiets is de allereerste bakfiets die geheel van aluminium is gemaakt, waardoor deze licht van gewicht is. Op deze fiets zitten een stuurdemper, trommelremmen en in de bak een canvasbankje. Op dit bankje zitten, ter bevordering van de veiligheid, twee riemen vastgemaakt. Bovendien is het bankje ook ondersteboven in de bak te plaatsen, zodat er ruimte is voor een groter kind. Daarnaast is er de mogelijkheid om deze fiets ook nog uitbreiden. Een extra bankje, een afdekzeil, een maxi-cosi bevestiging en een afsluitbare tas behoren tot de mogelijkheden. Bedenk hierbij wel dat deze bakfietsen zeker niet de goedkoopste zijn!

Bakfietsen zijn heel erg handig maar toch ook redelijk prijzig. Als je niet het geld hebt voor een bakfiets maar er wel behoefte hebt aan een, kun je altijd nog zelf aan de slag gaan. Vaardigheid met een lasapparaat is hiervoor echter wel gevraagd.