Er zijn veel soorten damesfietsen te koop. Welke type damesfiets je aanschaft is heel persoonlijk. Bepaal van tevoren waar je de fiets voor gaat gebruiken. Is het voor recreatief gebruik, of voor woon- werk verkeer? Moet de damesfiets geschikt zijn om een kinderzitje te monteren? Allerlei zaken waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een nieuwe damesfiets. Een fiets schaf je tenslotte aan voor een langere tijd.

Historie damesfietsen

De eerste damesfiets kwam in 1895 op de markt. Het verschil zit in het ontbreken van de stang in het midden van de fiets, waardoor de instap lager is. Vanwege de lage instap valt de damesfiets ook in de smaak bij de heren. Door de jaren heen zijn damesfietsen verder ontwikkeld. De kwaliteit en comfort zijn flink verbeterd, waardoor het fietscomfort toe is genomen. Vanwege het ruime assortiment aan damesfietsen, is er voor iedere dame de gewenste fiets beschikbaar. Je kunt kiezen voor een degelijke basic model tot een moderne uitgebreide versie.

Waar moet je op letten?

Wat vindt je belangrijk voor je nieuwe fiets? Comfortabel fietsen met een rechte zithouding? Dan is een omafiets of stadsfiets wellicht een goede keuze. Je vangt wel meer wind maar hebt bijna geen druk op de schouders en armen maar ook ga je minder snel. Kies je voor meer snelheid dan wordt de lichaamspositie wat meer horizontaler. Hierdoor zit je minder comfortabel. Zoek je snelheid en comfort: overweeg dan een elektrische fiets.

Moderne damesfietsen zijn tegenwoordig schokproof. Er zitten geveerde voorvorken in het frame en ook kan de fiets voorzien zijn van een verende zadelpen. Ook de banden vangen uiteraard schokken op. Hoe breder de banden van een fiets hoe minder de schokken zijn, wel fietst het uiteraard zwaarder!

Fietsstuur

Veel dames vinden het fietsstuur heel belangrijk. Een stuur moet lekker in de hand liggen, op juiste hoogte zijn afgesteld en de handgrepen moeten comfortabel zijn als je ze vasthoud. Ook hierbij is het weer belangrijk om de goede keuze te maken. Zijn er nog kleine kinderen in het spel die vervoerd moeten worden denk dan aan voldoende ruimte tussen het stuur en het zadel of ga voor een echte mammafiets of bakfiets. Door over de keuze van het fietsstuur goed na te denken ga je voor meer comfort en veiligheid.

Fietszadel

Het fietszadel is een belangrijk onderdeel van de fiets. Een zadel kiezen alleen op de mooie vorm of kleur betekent zeker niet dat deze comfortabel zit. Het vinden van een goed fietszadel dat bij je past vereist net als bij het uitzoeken van een nieuwe damesfiets, diverse testritten, voelen en uitproberen maar is zeker ook een heel persoonlijke keuze.

Hoe kies ik de juiste framemaat/framehoogte voor mijn damesfiets?

Een veelgestelde vraag is welke framemaat of framehoogte nodig is voor een damesfiets. Met behulp van uw lichaamslengte is het mogelijk om een indicatie te geven voor de framehoogte van de damesfiets. De framematen zijn als volgt:

Lichaamslengte                           Framemaat
150-160 cm                                    48/49 cm
161-165 cm                                    50/51 cm
166-170 cm                                    53/54 cm
171-175 cm                                    56/57 cm
176-180 cm                                    58/59 cm
181-185 cm                                    60/61 cm
186-190 cm                                    65/66 cm
191 cm en groter                           65/66 cm

Op basis van bovenstaande gegevens kun je eenvoudig bepalen welke framemaat damesfiets bij je past.