De naam zegt het al: een mamafiets is een fiets speciaal ontworpen voor moeders die hun kinderen willen vervoeren. Deze fietsen zijn niet zomaar damesfietsen uitgerust met kinderzitjes, maar zijn speciaal ontworpen om je kinderen veilig te kunnen vervoeren. Wil je dus voorkomen dat je met twee kinderen en een boodschappentas moet klungelen om alleen je fiets al op te komen, dan is de mamafiets ideaal voor jou!

 

Kenmerken van een mamafiets

Als je als moeder je kinderen wilt vervoeren, merk je al snel dat het extra gewicht van je kinderen invloed heeft op de fiets. Dit gewicht zorgt ervoor dat je fiets topzwaar wordt, waardoor deze makkelijker kan omvallen, met alle gevolgen van dien. De mamafiets voorkomt dit door op een aantal wezenlijke punten te verschillen van een gewone damesfiets.

 • Lage instap
  De lagere instap van een moederfiets zorgt ervoor dat je makkelijker kunt opstappen. Zo hoef je geen rare houdingen aan te nemen om op te stappen.
 • Stuurslot
  Wanneer je je kind in het fietsstoeltje voorop wil doen, is het fijn als je stuur niet heen en weer zwabbert. Daarom bevat een mamafiets een stuurslot, waarmee je stuur stil blijft staan. Scheelt weer bij in vastzetten van je kind in zijn of haar stoeltje.
 • Middenstandaard
  Een andere manier om de mamafiets stabieler te krijgen is door middel van een middenstandaard (ook wel een dubbelpootstandaard). Je fiets blijft steviger staan en valt niet om zodra je je kind vastgezet hebt in zijn of haar stoeltje. Hierdoor heb je alle tijd om je kinderen in de stoeltjes te plaatsen, zonder dat het extra gewicht ervoor zorgt dat de fiets omvalt.
 • Afstand zadel en stuur
  Bij een mamafiets staat het zadel verder van het stuur af. Hierdoor heb je tijdens het fietsen meer ruimte voor je benen en hoef je niet bang te zijn dat je knieën steeds tegen het stoeltje van je kind aankomen.
 • Langere bagagedrager
  Als je kind wat groter wordt, wil je een fietsstoeltje achterop kunnen zetten. Mamafietsen hebben een langere bagagedrager, waardoor er voldoende ruimte is om deze stoeltjes te kunnen plaatsen.

Elektrisch of normale mamafiets

Wanneer je kiest voor een mamafiets heb je de keuze uit een gewone variant of een elektrische variant (de e-bike). Het voordeel van een elektrische mamafiets is dat deze trapondersteuning heeft. Je hoeft dus minder hard te trappen om vooruit te komen.

Moet je vaak twee kinderen vervoeren op je fiets en ook de boodschappen voor het avondeten? En merk je dat dit je meer moeite kost dan je liever zou willen? Kies dan voor de elektrische variant van een mamafiets, zodat je jezelf makkelijk kunt verplaatsen, ook als je bepakt en bezakt bent. Want moeder zijn is soms al vermoeiend genoeg.