Een mountainbike is een fiets die gemaakt is om buiten de gewaande wegen te gaan. Wil je offroad door de bossen over onverharde wegen en paden, dan is een mountainbike ideaal. Mountainbikes staan ook wel bekend als MTB en All Terrain Bikes (ATB).

Kenmerken mountainbikes

Bij een mountainbike zijn een aantal onderdelen van belang

 • Banden
  Mountainbikes hebben extra dikke banden, zodat je extra comfort en grip hebt. Elke band heeft zijn voor- en nadelen en welke voor jou geschikt is, hangt samen met bijvoorbeeld het terrein of de weeromstandigheden.
  Daarbij kun je ook kiezen voor tubeless banden. Dit zijn fietsbanden zonder binnenband, zodat de kans op een lekke band kleiner wordt.
 • Frame
  Het frame kan bestaan uit drie materialen: aluminium, staal of titanium. Aluminium frames zijn licht, corrosiebestendig en makkelijk te bewerken. Stalen frames zijn zwaarder, maar kunnen makkelijker tot een confortabeler frame gemaakt worden. Titanium (of carbon) frames kunnen nog veel comfortabeler gemaakt worden, maar zijn doorgaan duurder. In de praktijk wordt aluminium het vaakst gebruikt.
 • Vering
  De vering in een mountainbike helpt met het absorberen van de klappen die de armen van de berijder anders te verduren krijgt. Bij de vering heb je keuze uit hardtail of full-suspension.
  Een hardtail mountainbike heeft alleen vering aan de voorkant. Deze zijn minder comfortabel, maar zijn daardoor wel sneller. Belangrijk als je meedoet aan wedstrijden.
  Full-suspension hebben veringen aan de voor- en achterzijde. Hierdoor zijn deze mountainbikes comfortabeler, maar verlies je snelheid. Ideaal voor de amateur die gewoon lekker door de bossen willen crossen.
 • Remmen
  Bij een mountainbike heb je de keuze uit velgremmen en schijfremmen.

Velgremmen zijn remmen die tegen de velgen gedrukt worden en zo de fiets afremmen. Deze remmen zijn minder geschikt tijdens nat weer.
Schijfremmen hebben een aparte schijf gemonteerd waartegen blokken gedrukt worden om af te remmen. Deze remmen zijn meer geschikt bij nat weer, maar zijn vaak duurder.

Zowel de velgremmen als de schijfremmen komen in mechanische en hydraulische varianten voor.

De juiste mountainbike kiezen

Welke mountainbike voor jou geschikt is, hangt af van wat voor mountainbiker je bent. Als je een nieuwe moutainbike wil kopen, bedenk dat goed waarvoor je hem wilt gebruiken: ben je iemand die voor zijn plezier wil mountainbiken, dan is comfort waarschijnlijk belangrijk, maar wil je echt gaan racen, dan is snelheid en behendigheid belangrijker.