Omafietsen zijn ontstaan in Engeland in de jaren ’70 als toerfiets.  Een omafiets is een damesfiets met extra lage instap, wat op- en afstappen makkelijker maakt. Door het hoge stuur en de grote afstand met zadel zorgen voor een comfortabele rechte zithouding. Dit maakt een omafiets tot een comfortabele fiets voor kortere fietstochten. De naam ‘omafiets’ is geen officiële aanduiding, deze is in de loop der tijd in de volksmond ontstaan.

Klapstandaard

De standaard van de omafiets draagt niet echt bij tot het comfortabel rijden, maar zorgt er wel voor, als het een goede versie is, dat de fiets stevig staat. De klapstandaard is zo ontwikkeld dat hij de fiets aan twee zijden steunt in neergeklapte toestand en in opgeklapte toestand valt de standaard zelf onder de bagagedrager, zodat deze geen hinder veroorzaakt als je iets of iemand achterop hebt. De klapstandaard zit meestal vast aan de bagagedrager zelf.

Voordelen omafietsen

Omafietsen kenmerken zich door de lage prijs en hoge kwaliteit. Moderne omafietsen zijn gemaakt van aluminium, waardoor ze sterk en robuust zijn. Ze kunnen daarom tegen een stootje en roesten minder snel. Door hun eenvoud (geen versnellingen, gesloten kettingkast, stevige jasbeschermers) is de kans op beschadigingen zeer klein.

De meest voorkomende maat van omafietsen is 28 inch. Omafietsen zijn erg populair onder schoolgaande kinderen. Door de kleinere lichaamslengte is het voor kinderen handiger een 26 inch omafiets te kopen.

Kenmerken van een omafiets

De omafiets kenmerkt zich door de volgende eigenschappen.

 • Jasbeschermers
  Een uiterlijk kenmerk dat heel erg opvalt, is de jasbeschermer. Bij de traditionele omafiets zijn deze ondoorzichtig zwart, waardoor ze opvallen tussen alle andere fietsen. Omdat er steeds meer jongeren gebruik maken van een omafiets, worden de jasbeschermers ook vaker in andere (fellere) kleuren uitgebracht.
 • Lage instap
  Een omafiets heeft een lage instap, waardoor het op- en afstappen makkelijker is.
 • Hoog stuur
  Het stuur van een omafiets staat hoger dan bij een normale fiets. Hierdoor neem je als bestuurder makkelijker een rechte houding aan. Dit maakt het fietsen op een omafiets comfortabeler dan bij andere fietsen.
 • Vering
  Een omafiets heeft een slapper frame, waardoor deze meer meeveert. Hierdoor is het fietsen op een omafiets nog comfortabeler voor de berijder.
 • Standaard
  Veel omafietsen zijn uitgerust met een klapstandaard. Deze heeft een stang aan beide kanten van de fiets, waardoor deze steviger blijft staan dan met een gewone standaard.
 • Bagagedrager
  De bagagedrager van een omafiets is steviger dan bij een normale fiets. Hierdoor kun je meer bagage achterop je fiets meenemen, waaronder ook andere personen. Dit is bij sommige normale fiets niet aan te raden, omdat de bagagedrager het gewicht niet houdt.

Waarom een omafiets?

Wil je een comfortabele fiets die je in Nederland overal kunt gebruiken? Dan is de omafiets ideaal voor jou.  De fiets is zo gemaakt dat je comfortabel fietst door welk terrein ook. Daarom dat deze oude fiets nog steeds door jong en oud gekocht wordt.