De stadfiets is een verzamelnaam voor fietsen die ideaal zijn voor dagelijks gebruik, zoals woon- en werkverkeer, school en de winkels. Doordat de banden minder profiel hebben dan bijvoorbeeld mountainbikes, zijn ze minder geschikt voor offroad wegen, zoals bospaden.

Onder de stadfiets vallen meerdere varianten, zoals de mamafiets en de omafiets. De stadfiets maakt verder onderscheid tussen dames-, heren- en unisexfietsen. De herenfiets kenmerkt zich door een hoge stang tussen het zadel en het stuur. Vroeger was deze stang noodzakelijk voor de stevigheid van het frame. De damesfiets laat zien dat dit tegenwoordig ook anders kan, door de stang lager te plaatsen, waardoor met name vrouwen met jurken en rokken minder ongemakkelijk op de fiets zitten. De unisex fietsen heeft de stang lager zitten dan de herenfiets, zodat ook mannen een lagere instap hebben.

Kenmerken van een stadsfiets

De stadsfiets heeft een aantal kenmerken:

 • Stalen frame
  Het stalen frame zorgt ervoor dat de fiets stevig is, maar maakt de fiets ook gelijk zwaarder in vergelijking met aluminium fietsen. Doordat een stadsfiets vaak voor korte afstanden gebruikt wordt, maakt dit niet zoveel uit.
 • Weinig onderhoud
  Omdat een stadsfiets bedoeld is om dagelijks te gebruiken, wil je ook zo min mogelijk onderhoud aan je fiets. Daarom heeft een stadsfiets beperkte functies, waardoor er minder kapot kan gaan. Met een stadsfiets kun je nog steeds prima uit te voeten en hoef je niet minder snel zorgen te maken over kapotte versnellingen en dergelijke.
 • Kinderzitjes
  Wanneer je kinderen wil vervoeren, kun je je stadsfiets uitrusten met kinderzitjes. Hierdoor hoef je niet gelijk een nieuwe fiets te kopen wanneer je dagelijks je kinderen naar de opvang moet brengen. Wil je extra gemak bij het vervoeren van je kinderen, dan is een mamafiets een optie voor je.
 • Aanpasbaar naar je wensen
  Iedere fietser heeft andere wensen voor zijn of haar fiets. Bij een stadsfiets kies je zelf of je drie of acht versnellingen wil, of je terugtrapremmen neemt of juist handremmen. Zo weet je zeker dat de fiets volledig aan jouw wensen voldoet.

Waarom een stadsfiets

Ben je veel onderweg met de fiets, en fiets je korte afstanden per keer? Dan is een stadsfiets geschikt voor jou. Afhankelijk van je wensen kun je de ideale variant voor jou uitkiezen. Wil je extra ondersteuning tijdens het fietsen, dan is een elektrische fiets een uitkomst. Hiermee fiets je nog steeds, maar profiteer je van de trapondersteuning van de fiets.