Een tandem is een fiets die voortbewogen wordt door twee personen. In het kort is een tandem een tweepersoonsfiets. De berijders zitten normaal gesproken achter elkaar.

Geschiedenis van de tandem

Het woord tandem komt uit het Latijns, wat eindelijk of uiteindelijk betekend. In het Engels aangeduid als ‘at length’. In de 18e eeuw werd deze benaming ook gebruikt voor koetsen met achter elkaar gespannen paarden (in de lengte), in plaats ban naast elkaar. Daarmee werd de benaming tandem de vaste benaming.

In 1936 ondernam de ANWB een poging om ‘tandem’ te vervangen door een echt Nederlandse woord, namelijk tweefiets. Het blad ‘De Kampioen’ heeft dit een tijdje volgehouden, maar dit sloeg niet aan.

Waarom kiest men voor een tandem?

De belangrijkste reden voor de aanschaf van een tandem is voornamelijk het tempoverschil tussen de beide fietspartners. Kleine tempoverschillen zijn soms nog te overbruggen door een van de fietspartners water bij de wijn te laten doen of bagage her te verdelen. Grote tempoverschillen leiden al gauw tot frustraties. Een tandem maakt hier op effectieve wijze een einde aan. Een bijkomend voordeel voor snelheidsmaniakken is dat een tandem vaak sneller gaat dan de snelste fietspartner alleen.

Ook een handicap van één van de fietspartners kan een reden zijn om voor een tandem te kiezen. Met name bij visuele handicaps is een tandem een uitkomst. Slechtziende of blinde mensen blijven op een tandem mobiel. De voorste persoon fungeert tijdens het fietsen als ‘ogen’ en communiceert met de achterste persoon. Het signaleren en benoemen van route en obstakels behoort tot de taken van de voorste rijder.

Type tandems

Tandems zijn er in diverse types:

  • Mountainbiketandems
  • Racetandems
  • Toertandems
  • Vakantietandems
  • Vouwtandems

Mountainbike tandem

Mountainbike tandems zijn geschikt voor offroad gebruik. Deze tandem heeft door de bredere banden meer grip, waardoor de fiets wendbaar is. Mountainbike tandems zijn bestand tegen ruige omstandigheden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van zwaardere materialen (frame en onderdelen) als bij een toertandem. De verende voorvork en de bredere banden zorgen voor veel comfort en zekerheid. Het stevige frame en de kleinere wielen zorgen voor zorgeloos fietsplezier op alle ondergronden.

Racetandems

Racetandems zijn geschikt als je op zoek bent naar de snelst en lichtst mogelijke tandem. Racetandems hebben een lichtgewicht frame, veelal gemaakt van aluminium of carbon en zijn voorzien van een racestuur voor een directe besturing. Een racetandem is goed te vergelijken met een dubbele racefiets. Door de sportieve zithouding zitten de berijders dicht achter elkaar. Het comfort is minder dan bij een doorsnee tandem.

Toertandems

Toertandems zijn geschikt voor de langere fietstochten. Toertandems zijn vaak uitgevoerd met een lichtgewicht en comfortabel frame. Een toertandem heeft een rechte zithouding. Deze tandems hebben minder plaats voor bagage, waardoor toertandems minder geschikt zijn voor langere toertochten.

Vakantietandem

Wie een tandem zoekt voor langere of zelfs meerdaagse tochten komt uit bij de vakantietandems. Het frame is iets zwaarder dan bij een toertandem. Het frame is stijver en geschikt voor het dragen van meer bagage. Omdat vakantietandems zwaarder belast worden, zijn de gebruikte onderdelen van zwaardere kwaliteit dan bij een toertandem. De remmen zijn voorzien van schijfremmen of hydraulische velgremmen.

Vouwtandems

De vouwtandem staat bekend om zijn compact formaat. Doordat de vouwtandem op te vouwen is tot een compact pakketje is deze ideaal voor forenzen, ingeklapt past deze gemakkelijk in de bergruimte in trein en bus. Vouwtandems zijn uitermate geschikt voor korte ritjes en gebruik in de stad.