De vouwfiets is een fiets die opvouwbaar is. Hierdoor is deze fiets makkelijker op te bergen en mee te nemen. Dit maakt de vouwfiets uitermate geschikt wanneer je geen plaats hebt om een gewone fiets te stallen (bijvoorbeeld bij een appartement).

Woon je in een andere stad dan je werkt en ga je met de trein of de bus? Ook dan is een vouwfiets handig. Je fietst naar je opstappunt, neemt de fiets opgevouwen mee en bij je uitstappunt fiets je weer verder. Wanneer je de fiets goed opgevouwen meeneemt, hoef je er vaak niet eens extra voor te betalen.

De vouwfiets is vaak een kleinere variant van een gewone fiets. Ook de wielen zijn kleiner, waardoor het rijcomfort minder groot is dan bij een gewone fiets.

Waarop letten bij het kiezen van een vouwfiets?

Wanneer je een vouwfiets wilt, is het belangrijk om eerst te bedenken waar je hem voor wilt gebruiken. Ga je de fiets vaak gebruiken en moet je de fiets dan vaak invouwen (zoals bij woon-werk-verkeer)? Of bewaar je hem voor langere tijd en gebruik je hem meer voor recreatie (bijvoorbeeld op de camping)? Het doel bepaalt al deels welke fiets voor jou geschikt is.

 • Gewicht
  Wanneer je je vouwfiets vaak meeneemt, dan is een licht model handig. Als je hem niet regelmatig gebruikt, maakt dit minder uit.
 • Pakketgrootte
  De pakketgrootte is de grootte van de fiets in opgevouwen toestand. Zeker als je de vouwfiets met het OV of de auto meeneemt, wil je dat deze zo handzaam mogelijk is. Kijk dus bij het maken van je keuze hoe de fiets er opgevouwen uitziet.
 • Opvouwgemak
  Wanneer je de fiets dagelijks gebruikt, wil je niet elke dag vijf minuten bezig zijn met het opvouwen van je fiets. Zeker als je forens bent en de trein moet halen. Kijk dus goed hoe makkelijk een fiets op te vouwen is. Gebruik je de fiets niet zo vaak, dan zal dit minder zwaar meewegen (maar nog steeds goed om naar te kijken).
 • Rijgemak
  Wanneer je de vouwfiets vooral voor recreatief gebruik aanschaft, dan is rijgemak uiteraard van belang. Vooral bij het fietsen van lange afstanden wil je niet teveel last hebben van de fiets. Het comfort van de vouwfiets hangt af van onder andere de grootte van de wielen, de vering en de samenstelling van het frame.

Waarom een vouwfiets

Een vouwfiets is ideaal voor wanneer je een fiets wil hebben die praktisch is om mee te nemen en/of weinig ruimte in kan bij het stallen. Denk er wel aan bij het overwegen van een vouwfiets dat de fiets hoger qua prijs kan uitvallen dan je verwacht. Het opvouwbaar maken van de fiets zorgt ervoor dat de productiekosten hoger liggen dan bij gewone fietsen.